Vilka lagar och regler lyder för dragkrok?

- Kategorier: Nyheter

Vad behövs göras efter att du monterat en dragkrok på din bil?

Det är inte alltid lätt och veta vad som gäller efter att man har monterat en dragkrok på sin bil. Den 1 september 2013 så gjordes kraven om för registreringsbesiktning och blev betydligt enklare, man gjorde om det för att göra det mer simpelt för ägaren utav fordonet och besiktningsnämnden. 

För att man inte ska behöva göra en registreringsbesiktning så finns där ett par krav som måste följas. Dragkroken ska monteras på en EU-typgodkänd bil eller lätt lastbil. Man ska utföra dragkroksmonteringen efter dragkrokens och biltillverkarens instruktioner, dvs på ett fackmannamässigt sätt. Innan man kikar närmre på ovan text är det viktigt att kontrollera bilens maximala släpvagnsvikt så att din bil får lov att ha en dragkrok, detta kan du hitta via transportstyrelsens hemsida eller via ditt registreringsbevis. 

Viktigt att särskilja personbil med exempelvis husbil

Den 1 september 2013 så ändrade man reglerna gällande registreringsbesiktning på personbilar och lätta lastbilar. Däremot finns de andra regler när det kommer till andra fordon så som husbilar, fordon med bakgavellyft samt icke EU-typgodkända fordon där du behöver göra en ny registreringsbesiktning av fordonet efter en installation utav dragkrok. 

Frågor rörande regler och lagar för dragkrok?

Har ni frågor eller funderingar rörande ovan information, tveka inte på att höra av er till oss på Dragkrokexperten eller Transportstyrelsen.

Via länken nedan fyller ni i ert registreringsnummer och klickar på Teknisk data och därefter Kopplingsanordning och bromsar.
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/

montera-dragkrok.jpg
Monterat & Klart
-Låt en expert montera din dragkrok!

Dragkrokexperten erbjuder montering av dragkrok till marknadens bästa priser i våra verkstäder runtom i landet. Spara tusenlappar. Vi lämnar 5-års garanti på samtliga dragkroksmonteringar.

Boka tid online eller ring 0700-10 10 00

Dela detta innehåll