En horisontellt avtagbar dragkrok har ofta ett lägre pris än den vertikalt avtagbara dragkroken.I gengäld är instoppningshålet ofta synligt under bilens bakspoiler, vilket förvisso gör dragkroken smidigare att montera av och på men ger ett mindre diskret utseende.

Den vertikalt avtagbara varianten erbjuder ofta ett helt dolt utseende när den är monterad, dessutom är elsatsen vanligvis infällbar. Detta ger maximalt med flexibilitet för bilägare som använder dragkrok någon gång emellanåt och vill ha så lite åverkan på bilen som möjligt.

De vertikalt avtagbara dragkrokarna är låsbara vilket hindrar eventuell stöld. Tillsammans med dragkroken leveras ofta en medföljande bag där dragkroken kan placeras i när den är demonterad

Thule-Brink har en egen variant på vertikal dragkrok, diagonalt avtagbar dragkrok, som egentligen är 45 graders vinkel. Fördelen med denna dragkrok är att designen underlättar för demontering/ montering samtidigt som den ofta ger ett helt dolt utseende och minimal skärning i bakspoilern. Elsatshållaren är ofta infällbar vilket medför ett diskret utseende när dragkroken är demonterad. Tillsammans med den avtagbara kroken erhålls en praktisk påse som dragkroken kan förvaras i när inte används.

Avtagbara dragkrokar rekommenderas främst för användare som vill ha ett diskret utseende och inte använder släp eller cykelställ alltför ofta. Till fördelarna hör att du riskar inte att slå i benet när du lastar i bagaget och att eventuella parkeringssensorer inte påverkas av dragkroken.

Nackdelarna är att en avtagbar dragkrok har ett högre pris än en fast, kräver mer underhåll (skall fettas in c.a. en gång per år) och har något sämre hållbarhet på grund av fler rörliga delar.

Horisontellt Avtagbar dragkrokVertikalt avtagbar dragkrok